Genel

Güçlü Olmak

Güçlü olmak! Birçok anlam çıkartılabilir bu ifadeden. Burada bahsedilen fiziksel güç, kas gücü.

Güçlü bir yapım var, doğuştan öyle. Olimpiyatları, oyunların hiçbirini kaçırmadan izlerdik. Gülle atıcılar, çekiç atıcılar… Kardeşim o gülle, çekiç atıcılardan yola çıkarak bana Ulrike Schwelm adını takmıştı. Bir de o zamanlar televizyonda kahramanları Amazon kadınları olan bir dizi vardı. Başrolde Zeyna karakteri. Uzunca yıllar da Zeyna olarak anıldım evde.

Dolapların üstüne hurçlar konurdu. Merdivene veya sandalyeye çıkar yerleştirirsin. Ben üşenirdim merdiveni gidip almaya, aşağıdan dolabın üstüne atardım hurcu, hop yerleşirdi.

Okul faslı bitince çalışma hayatına başladım. İşyerim taşındı bir gün. Taşınma günü eşyalar yerleştiriliyor. Her şey, her yerde. Mekânın en arka tarafında ayrı bir bölüm olarak muhasebe bürosu var. Muhasebede Ayşe ve Gamze isminde iki kadın. Gamze narin, ufak tefek biri ama Ayşe uzun, iri yapılı. Taşımacılar, içi klasörlerle dolu muhasebe dolaplarını orta yere bırakıp gitmişler. İkisi dolapları itip duvar önüne çekmeye çalışıyorlar ama nafile, dolaplar hiç kıpırdamıyor yerinden.

İçeri girdim, “Ne yapıyorsunuz siz böyle?” dedim. “Dolapları yerine itmeye çalışıyoruz ama yerinden bile kıpırdamıyor, Mustafa da yardım etmiyor.” diye şikâyet ettiler. Mustafa ofis çalışanımız, işi başından aşkın. “Durun bir çekilin bakayım.” dedim ve dolapların yanına gittim. İlk dolap altına yağ sürülmüş gibi kolayca gitti yerine. Sonra ikinci, üçüncü ve bitti. Tek başına yapıyorum bu işi. Arkamı döndüm Ayşe ve Gamze şaşkın açılmış gözlerle bakıyorlar bana. Aynı anda “Hilal Hanımmm!” dediler. Sonra günlerce anlattılar bunu. Ne var ki, çok kolaydı bu iş benim için.

Yıllar sonra, Peugeot marka bir arabamız var, onunla seyahat ediyoruz. Eşim kullanıyor arabayı. Yol boyunca “Bızt bızt!” derinden bir ses geliyor arabadan. Nedir merak ettik, bir benzincide durduk. Ön tekerlek üstündeki çamurluk ezilmiş ve tekerleğe değiyor bir noktada. Çıkan ses de o. Eşim “Arabada pense gibi bir şey yok, gidip benzinciden isteyeyim.” dedi gitti.

Kurcalama güdüm de kaslarım kadar güçlü. Neymiş bu diye, bakarken çamurluğu tuttum, tekerleğin üzerinden kaldırdım, olması gereken yere getirdim, düzelttim. Artık değmiyor, sorun bitti. Elinde pense ile eşim karşıdan geliyor. Ben de tekrar geri dönmek için o yolu yürümesin diye sesleniyorum. “Gerek kalmadı düzelttim ben.” Karşıdan bana baka baka geldi, çamurluğa baktı. “Nasıl yaptın peki bunu?” diye soruyor. Cevap veriyorum “Aman kâğıt gibi araba bu yaaa. Tuttum çektim düzeldi.” Yola çıktık, bir süre sonra yine “Nasıl yaptın bunu anlamıyorum. İyice tenekeden de değil ya bu!” diyordu bana.

Sanırım böylesi bir güç genellikle erkeklerden bekleniyor, hatta normal olan bu diye düşünülüyor; kas gücü erkeklere bahşedilmiş biyolojik bir durum ve kadınlar bu güce sahip olamaz. Bunun hem bir yanılgıdan ibaret olduğunu düşünmüş, hem de daima reddetmişimdir.


Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Güçlü Olmak&rdquo için 1 yorum

  1. yazının sonuna gelene kadar yazarın erkek olduğunu düşünmüştüm. Yazarın söz ettiği ön yargıdan ben de nasibi almışım herhalde . Yazının sonunda yazanın kadın olduğunu anladım .Öncesine buna ilişkin bir isim olmasına rağmen atlamışım.
    kadınların da güçlü oldukları alanlar var elbette ama yine de ölçüyü kafamız da fizik güç olarak değerlendiriyoruz. Galiba öncelikle önyargılardan uzaklaşmalı daha sonrası belki işimiz kolaylaşır.

Bir Cevap Yazın

Şenlik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et