Bir fikir.
Şenlik’te yazılanların geçtiği yerleri harita üzerinde göstersek mi? Olur mu? Olur. Bir deneyelim.
Her işimiz böyle, etrafta fikirler uçuyor ha bire. Yemek masalarında, telefonda, ama en çok Zoom’da vaktimiz sürekli, üretilen fikirlerin hangilerini uygulasak, hangisine öncelik versek diye düşünürken geçiyor. Arada kaybolup gidenlere veda edemeden, bazılarını aylar sonra hatırlayarak, çok iyi gibi görünen birinin uygulamada yaya kaldığına şahitlik ederek, bazen fikirlerin çokluğundan boğularak ama hiç vazgeçmeden hep yenilerini üreterek geçiyor zaman. Şenlik’i gören, yanımıza gelen her kadın bir şeyler katıyor buraya. Haritada ne kadar geniş bir yeri kapladığımızı, Türkiye’de anlatılan şehirleri, kasabaları, köyleri, köşe bucağı görünce biz de şaşırdık. Başka ülkeler, uzaklar, hatta bir de hava sahamız var (Romanya civarında bir uçak).
Nehirler, dağlar ve yıldızlarınki gibi “anılar haritası” yapmış olduk, ama adını “Dayanışma Haritası” koyduk. Anılarımız, başımıza gelenler yaşadığımız yerin istasyonuna, sokağına, ağacına da benziyor, bazen oraların dilini, izini, gölgesini taşıyor.
Manisa’da, Spil Dağının tepesinde bir kadın var bu haritada, İstanbul Aksaray’da UFİ önünde bekleyen bir başka kadın, Antalya’da bir delbekçi kadın, Tunceli’de sokakta oyun oynarken kurşunlardan kaçan, Yozgat’ta hasta yatağında etrafında olanları şaşkınlıkla izleyen, meraklı, içli, öfkeli kafası karışık, kafası tertemiz çocuklar var.
1950’lerin başında Babaeski’de okula gitmesi engellenmiş bir kadın, Trakya’nın bir köyünde, kayıplarına karşılık babaannesinde avuntu bulan, Bandırma Akın Büfe’nin önünde zeytin hasadından dönen, Berlin’de 8 Mart kutlayan, Hatay’da hiç tanımadığı insanların evinde dizi seyreden, Bolu’da dedesinden kalma arabayı tamir ettirme çabasında, Antalya falezlerinde ne yapacağını düşünen, 12 Eylül’den sonra hapiste, Montreal’de annesinin türküsünü mırıldayan, Kadıköy vapurunda ıslanan kadınlar… Her anlatılanda, “yeraltı suları, nehirleri” gibi akan ve sonunda bir yerde toplanan kadınlar.
Siz de yazın bize, yazı atölyelerimize katılın, dayanışma haritasının boş olan yerlerine bakın, buraları beraber dolduralım, adresimiz: senlikblog@gmail.com
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
“Şenlik: Dayanışma Haritası&rdquo için 1 yorum