2000+

Başarısızlık Hakkı

Bir anıyı yazmaya nasıl başlanır bilmiyorum. Üstelik anınız bir kar tanesi gibi eriyip gitmişse zihninizden ve o anıyı size bir defter hatırlattıysa…

Onuncu yaş günümde ablamların bana aldığı sarı kapaklı bir defterle başladı günlük tutma maceram. Yaşadığım en ufak olayı ve bu olayların bende bıraktığı etkileri uzun uzun yazardım. Şimdi bu kadar sık olmasa da hâlâ yaşadıklarımı yazmaya devam ediyorum. Geçenlerde eski günlüklerime dönmek istedim. Okurken kendi yazdıklarıma çok gülmekle birlikte beni çok düşündüren bir olayla karşılaştım.

On üç yaşındayım. Matematik sınavından 38 almışım. Okul hayatım boyunca o kadar başarılı bir öğrenci oldum ki bu aldığım not sadece beni değil hocamı da bir hayli şaşırtmış. Bütün sınıfa, yedinci sınıflar arasında en berbat sınıfın bizim sınıfımız olduğunu, defalarca örnekler çözmemize rağmen nasıl bu kadar başarısız olduğumuzu anlamadığını ama onu esas şaşırtan şeyin bütün bunlar değil de benim düşük bir not almam olduğunu ilan etmiş. En çok sevdiği öğrencisinin bu notu almasının onu çok üzdüğünü üstüne basa basa tekrarlamış. Hocam sınıftan çıkınca sıranın üstüne başımı koyup ağlamışım. Nasıl böyle bir not aldığıma inanamadığımı ve çok üzüldüğümü söylemişim. İlerleyen sayfalar boyunca kendimi suçlamışım. Bu olay üzerinden iki gün geçtikten sonra notlarımızın girildiği sisteme baktığımda notumun aldığımdan on beş puan daha fazla yazıldığını görüp hocamla konuşmaya gitmişim ve hocam yanlışlarımı göz ardı edip bana fazladan puan verdiğini söylemiş. Bu duruma çok mutlu olmuşum. Hocamın yarattığı bu sahte nota ben de o kadar inanmışım ki “Her şey bir rüyaydı!” yazmışım günlüğüme. Herhangi bir dersten düşük not almak ancak kötü bir rüya olabilirmiş gibi… Çok sevdiğim matematik hocam, bana ‘gerçek’ notumu vererek beni kötü rüyadan uyandırmış gibi…

Şimdi yirmi dört yaşındayım ve hâlâ başarısızlıklara karşı tahammülsüzüm. Uzayan tezim için “Ya niye uzadı ki? Biraz zorlasam yazabilirdim belki.” diye düşünürken fark ediyorum ki bu anı bana başka bir soru sorduruyor: Peki ya başarısızlık hakkım ne olacak?


Görsel Banu Akkalkan‘ın çalışması.

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Başarısızlık Hakkı&rdquo için 1 yorum

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: