Üniversiteye başlamışım, sosyoloji bölümündeyim. Şu anda bile adını andıkça heyecanlandığım, dersini aldığım için ne kadar şanslı olduğumu hatırladığım Yakın Ertürk’ten “Sosyolojiye Giriş” dersi alıyorum. İnanılmaz bir aydınlanma yaşıyorum. Hiçbir şeyin sorgulanmadığı lise yıllarında daralan ufkum bir anda açılıyor, açıldıkça heyecanlanıyorum, şaşırıyorum…
Çekirdek ailenin ezelden beri var olmadığını, belli bir tarihsel dönemde ortaya çıktığını ve sistem için ne kadar işlevsel olduğunu öğreniyoruz. Ev içi ücretsiz kadın emeği olmadan sistemin yürümeyeceğini tartışıyoruz. Gender (cinsiyet) lafını konuşuyoruz, toplumun dayattığı kadın, erkek rollerini… Müthiş heyecanlıyım. Olgular ve onlara biçilen anlamlar -ve özellikle “normal” kavramı- toplumdan topluma değişiyorsa ve bize biçilen cinsiyet rolleri öğrenilmişse, değişim de mümkün demektir!
Yaza heyecanla giriyorum. Sahildeyim, denizden çıkmışım, ev bir arka sokakta. Havluyu omuzuma bağlıyorum, bir adam geliyor yanıma. Genç birisi. Pis bakıyor, o bakışı biliyorum. “Bakkal var mı burada?” diyor.
Onun öğrendiği o erkekliği yıkıp başka bir şey öğreteceğim ona.
Veya belki benim önyargımdır, çocuk öyle bakmıyordur.
“Var tabii…” diyorum ve uzun uzun “Şuradan giderseniz sola, şuradan giderseniz sağa sapın.” diyorum. İyice uzatıyorum lafı (siz’i elden bırakmadan, ne olur ne olmaz.) Bir kadınla böyle uzun konuşunca belki kadınlardan korkusu geçer, iyi biri olur ya da belki hakikaten bakkala gidecektir.
Birden beraber yürümeye başlıyoruz, arada sessizlik oluyor, ben yine konuşuyorum. Evin oraya geldik, ben duruyorum, anlıyor ki daha fazla onunla yürümeyeceğim. Elini uzatıyor, iyi diyorum, elini de sıkayım, buraya kadar bir terslik olmadı… der demez, elimi tutup beni kendisine öyle bir çekiyor ki! Yüzlerimiz değmeden refleksle kendimi hızla geri çekiyorum ve eve koşuyorum.
Annem bahçede, “Ne oldu?” diyor. “Hiç, ne olsun?” diyorum, arkama bakıyorum. Adam fıymış. Sosyoloji başıma yıkılıyor.
Ana görüntü kaynak
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
“Sosyolojinin Yıkılışı&rdquo için 1 yorum